my LoVe

Sunday, September 7, 2008

Akulah tuuuuuu..............










Aku di lahirkan dari 7 orang adik beradik dan aku adalah anak yang ke 3, aku punya seorang abang, ka
kak dan 4 orang adik beradik lelaki. Aku dilahirkan di sebuah kampung yang tidak jauh dari pekan Kecil disebuah Negeri di Selangor. Menurut ibuku, semasa kecil aku memang

nakal...nakal, mengalahkan jantan katanya..mmmm..ye lah tuu...


Semasa kecil kira2, umurku 3 tahun lebih, aku masih lagi menyusu botol walaupun pada ketika itu aku sudah mempunyai seorang adik..ibu tidak berkenan langsung!..yelah puting selalu digigit sampai naik rompong dan puting pula cepat rosak dok digigit manjang! dah lah tuu..tangan mesti naik ke ketiak bila botol sampai ke mulut..apa pesen tuu...lepas tu dok gentel2 ketiak..ish..ish..ish..macam2..ibu dah letak macam2 pada puting botol tu..letak warna merah lah, letak lipas..semuanya tak jalan!..ibu kata ini tak boleh jadi..!..satu hari ibu sorokkan botol susu aku dibawah bantal adikku yang baru lahir itu..apalagi meraung-raunglah aku nak botol tu..bagi aku minum dalam botol tu.adalah kenikmatan yang tiada tolok bandingnya..aku ingat sehingga kini..aku rasa ketika itu kalau ada KFC ke, PIZZA Hut ke, mmm..memang tak masuk list!!..balik pd crite tdi , konon aku tak nampak lah..tapi sebenarnya aku nampakkkk!..aku ingat nak ambiklah juga tapi takut pulak ibu marah. Bila ibu marah rasa2 gunung berapi Karakatoa pun kalah!!.sebab aku masih ingat ibu pernah heret aku keluar dari bilik tidur dan kunci pintu bilik tidur dari dalam sbb..aku masih nakkan sesuatu walaupun dah masuk waktu tidur..punyalah takut masa tuu..sakit ati pun ada..apalagi melalaklah aku pada malam tuu..tpi tak lama..ibu suruh aku masuk balik bilik..fuhh!! lega....berbalik pada kisah botol susu tuu...last-last ibu paksa juga aku minum dalam cawan..aduhai!.Aku demam 2 hari rindukan botol!! ibu dah naik risau..tapi ibu teruskan juga misinya..aduh!!..kekok betul rasanya, memang tak ada uummpp!!..apalah minum terus masuk dalam tekak, orang nak sedut sikit2..pas tu layan2 sikit perasaan, pejam2 mata kan best tu???!!...ibu langsung tak paham!!..akhirnya aku kalah juga dengan ibu... ibu memang hebat!..


Aku juga ada seorang pengasuh merangkap makcik ku. Aku kira umur dia masa tu dalam 17 tahun kot..panggilan manja aku bagi 'Cik Wok Besar' alaa saiz dia tu besar skit dari adik dia..adik dia pula aku panggil 'Cik Wok Kecik' pelikkan??..Tapi dgan Wok Besar ni aku memang minat sangat! tak boleh berenggang (time tu aku dah pandai minum dalam cawan...)! kalahlah Brad Pit dgn Angelina Jolie tuu...sampaikan dia masuk jamban pun aku ikut! tak ke pelik??..aku pun tak tau pasal apa aku minat abiss kat dia..pantang nampak kelibat dia aku mesti menjerit nak ikut...macam2 aku nih..pernah satu hari aku melompat2, menjerit2 nak ikut cik wok besar naik beskal..mak cik tak bagi sebab aku tak pandai lagi duduk dkt tmpat penumpang takut jatuh..last last dia letakkan aku kat handle basikal, terpaksa lah menghadap makcik...fullmak best giler!!..adventure rasanya..yelah orang duduk view ke depan, aku duduk view mengundur kebelakang..tak ke lain rasanya..masa tu pulak turun bukit!! best betul..rasa macam ahli akrobatik dari negara cinalah pulak...


Satu hari makcik nak pergi dating jumpa boyfriend dia (suami dia sekarang, meninggal dunia beberapa tahun lepas) aku puuun nak ikuutt..kacau daun betul aku nih..nak tak nak aku pun diajaknya...tapi bab yang paling sedih aku berpisah dengannya bila dia nak kahwin...masa tuu mungkin aku berumur 5 atau 6 tahun..aku rasa sedih sebab tak ada lagi Wok Besar si tukang pujuk, tukang suap, mandi, drebar dan melayan aku..aku rasa sendiri dalam dunia nih..ye lah mak aku sibuk cari duit dan layan adik2 yang masih kecil. Aku????...sedih tau....tapi aku tak pernah lupa dia sehingga kini..kalau ada masa aku akan belikan dia barang2 dapur dan menjengoknya...kini umurnya dalam 55 tahun..


Satu lagi perangai aku yang ibu tak tahan kalau dah suka baju tu, baju tuuu lah jugak dipakainya..ada satu ketika ibu belikan aku baju Apollo namanya..warnanya merah pulasan pendek atas lutut dan sleeveless..fuh seksi tuu...aku memang berkenan baju nih..hari2 pakai pun tak apa..tak mandi pun no hal lah!!..oleh kerana ibu kata baju aku kotor sbb baru pakai semalam, pagi tu ibu basuhlah..tapi aku sanggup berpanas bawah pokok jambu tunggu sampai baju Apollo ku kering...ibu tak boleh buat apa daaaah..nak di pakaikan baju lain pun tak nak..abis tuu..melengginglah aku bawah pokok jambu dalam cuaca terik panas tu....ibu hanya geleng kepala..tak larat nak layan..


Ayah!!..selain ibu..ayahlah orang yang paling aku sayangi..apa taknya bila nak tidur ayah tepuk2 punggung..sampai aku tertidur..lepas tu..siap angkat lagi masuk bilik..masa tu umur aku dalam 5 atau 6 tahun..ayah memang best!!..kadang tu belum tidur lagi tapi pura2 tidur..ayah angkat..lepas tu letak kat tilam..aku seronok bila ayah angkat..rasa berayun ayun lah pulak!..sampai umur 8 hingga 9 tahun pun ayah masih lagi tepuk2 punggung aku bila nak tidur..
Satu lagi perangai aku memang suka nak ikut ayah...sebelum pergi kerja ayah mesti bawak kami 3 beradik jalan2 naik vespa dia...tak kira lah 2 minit pun jadiilah..asal naik vespa ayah tuu..Oleh kerana perangai buruk yang selalu nak ikut tuu..terjadilah satu peristiwa..


Pada satu hari ayah nak pergi ke rumah En. Abu nak beli ubi kayu untuk dibuat tapai dan kerepek, ibu memang pandai bab2 buat kerepek dan tapai nih...ayah kata dia pergi naik basikal," hana tak boleh ikut..abis nak letak hana kat mana?? belakang ada satu je tmpat utk letak guni ubi kayu". Aku jawab " duduk kat handle basikal lah!"..(memang spesis pandai menjawab!) ayah kata "tak boleeeh.." aku jawab "Cik Wok Besar boleh!.." ibu dah tak larat pujuk aku... Ayah kata ini tak boleh jadi!!hari pun dah makin petang..oleh kerana rumahku diatas bukit jadi ayah ambik keputusan dia nak terus naik basikal dan terus meluncur kebawah bukit., abiss cerita.. Bila sahaja aku nampak ayah dengan pantas dan laju meninggalkan aku..apa lagi aku menangis2 dan menjerit2 nak ikut..dengan kudrat aku yang ada pada ketika itu..aku pun pantas mengejar ayahku..rasa2nya Rabuan Pit (pelari kebangsaan tahun 70an klu tak silap)..pun tak boleh compete..ibu menjerit2 memanggil namaku tapi aku.tak cukup tanah meneruskan larian mengejar objek kesayanganku itu, iaitu ayahku..tapi entah macamana kakiku tersadung batu (masa tu kat kampung jalan merah je..) alamak!!..aku jatuh tersembam ke jalan merah yang penuh dengan batu kerikil (bayangkan!!..) dahi ku sebelah kiri 'bocor', lututku luka, darah?? jangan tanyalah..aku?? menangis tak??..eeh hero mana nangis!!!..tapi jangan tanyalah..ibuku kata aku nangis tak cukup mulut...tau apa aku cakap masa nangis "huhuhu..kesian anak mak nih..huhuhu..kesian anak mak nih.." itulah yang keluar dari mulut aku...ibu dan ayah panik..tapi zaman tu..ibu dan ayah tak bawak aku ke klinik untuk dijahit luka di dahi, ibu hanya bagi ubat kuning itupun jiran sebelah rumah ku yang bagi...sampai sekarang parutnya berbekas di dahi kiri ku..adalah kenangan..tuu..cop budak nakal!!..padan muka aku....


Bila dah besar sikit perangai pun dah lain...masa tu umur dalam 9 ke 12 tahun..aku memang Ratu guli, getah gelang dan layang2..pantang diajak..hah! kau..licin guli kawan aku kerjakan..sekali baling semua guli terkeluar dari bulatan..bawak guli utk modal 4 biji jer..itu pun dah sompek sana sini..tpi bila balik umah..hah kau..semua poket baju aku penuhkan dgn guli tu belum tadah kat skirt aku tuu..sampai tak cukup tangan!!.tak ke hebat tuu..masa tu kawan2 kampung ku Fuah, Rahimah, Didi, Rosli (yos panggilan manja tuu), Ipit,Jef, Naim, Ali, Joe, & Yayak. tpi fuah, rahimah dan didi merekalah yang paling rapat dgn aku. Yos dan Jef pulak kira boipren akulah..hik hik hik (kecik2 dah gatal..)comel dorang masa kecik tuu..dah lama aku tak jumpa dorang nih..Didi memang paling tak suka kalau aku join main..yelah..asyik aku jer menang..sampai dia bagi syarat! "klu nak main kau kena bawak tin guli kau yang banyak tuu"..sbb nak join sgt aku pun bawaklah..saje nak bagi dia diam..tapi klu dah hero tu..herolah jugak..balik rumah makin bertambah 2 tin aku bawak..sampai jual lagi kat kawan2..heh heh heh..padan muka si Didi tu..

Kat kampung biasa gak kami main galah panjang (kat kpg kami panggil 'jeylon' pelik ek..),cari2 brg tersembunyi (ala2 treasure hunter gitu..) dan mcm2 lagi..smua kengkawan kena tong2 bagi duit utk beli hadiah (junk food) tpi, sedih aku tak dpt join..mana ada duit??..5sen pun tak de..tpi kengkawan aku baik2 belaka (especially yg lelaki tu la..ha ha ha)dorang kata tak pe, Ana boleh join..apa lagi aku pun ..suka gilerr..tpi tah mcmana time tu aku menang bnyk hadiah..apalagi kengkawan pulaukan aku..sebahagiannya termasuk lah fuah dan rahimah...he he he...suker la..tpi sah lah lepas nih dorang tak kasi aku masuk free punyer..padanlah muke aku..rindu zaman kecik2 rasa penuh dgn fantasi la pulak!..lebih hebat dari akademi fantasia tuu...


Dengan kawan2ku tanyalah lembah mana kami tak jejaki bukit mana kami tak daki..Bukit Gondol abiss kami explore..siap makan limau atas bukit lagi..fuh!!..mcm kat Kinabalu mountain pulak!!..belukar mana kami tak terokai..tapi ibu tak pernah tau..aku pergi diam2 sahaja..nak kena pelangkung??..tapi klu sekadar di sekitar kampung ibu tak kisah sangat..lagi satu kegemaran aku suka main layang2..tak kiralah nampak tanah je..terus ke bukit dekat rumah si Jef tuu..tak makan pun tak apa..kat situlah aku duduk sampai ke petang kengkawan..kekadang tu smpai kakak ku datang takpun melaung2 memanggil namaku utk pulang makan tengahari..kiranya aku ni famouslah kat kampung masa tuu..ialah asyik namaku je kena laung..!!.he he he...pasal layang2 nih..aku boleh buat dalam masa kurang 10 minit! kalau ada kes layang2 putus tali akulah tukang buatnye dan fuah/rahimah sbg assistant..ok tak??.. bila time cuti sekolah..memang susah nak nampak kelibat aku di rumah..senyap sunyi lah rumah ku..Amaaan...kata adik2ku...begitulah aktivitiku sehingga umur ku 15 tahun...terukkan??..budak sekarang 15 tahun dah bersidai kat kompleks daaah...


Zaman persekolahanku..mula masuk sekolah darjah satu, punyalah excited! dapat baju sekolah baru!!! aku gantung baju tu elok2..aku dok perhatikan..dalam hati berkata"bilalah aku nak pakai lagi nih!..kenapalah masa sekolah cepat sangat ek??"...aku memang cukup suka ke sekolah budak lain darjah satu nangis2 kena tinggal aku???...rileks jer..hero?? mana nak nangis!..masa tu aku diletakkan di kelas D..kiranya kelas akhirlah tuu...aku dpt ramai kawan tak kira lelaki atau pun perempuan semua kawan2 aku..lagi satu aku nih peramah, walaupun nakal. Masuk tahun 2 aku ditukarkan ke kelas A..fuh!..ok tak?? dari D masuk ke A...mmm hero! biasalah..di zaman persekolahan aku mmg rajin belajar tpi kekadang tu cuai skit..satu hari aku kena marah dengan seorang guru English sbb tak praktis baca buku kat umah..banyaklah alasan aku bagi, jaga adiklah, tolong maklah...hakikatnya aku lupa!!..ya aku mmg lupa..sbb sibuk jaga guli, gelang getah ngan layang2 aku...last last cikgu marah aku..namanya cikgu Mahyon..garang! macam rimau...kali ni hero kalah..nangisss..kawan disebelahku NorNaskhi namanya..pujuk akuuu...baik betul mamat nih...aku ingat dia sampai bila2.


Masuk tahun 3 aku masuk kelas B,ni mesti kes cuai.. eeehh..padan muka!!..tapi masa di sekolah aku nih kira famous lah jugak..kalau ada jawatan ketua kelas atau penolong kelas..akulah orangnya yg selalu dapat banyak sokongan..mmm..tak taulah kenapa..aku bukan suka sgt puuun.(kiranya bakat pemimpin aku mmg dh dikesan sejak kecik..prasan!!).tpi bila dah dpat jawatan tuu..akulah orangnya yang paling strict dan ganasss..pantang cakapt skit aku tulis nama..pantang borak skit..aku repot kat cikgu..heh heh heh..macamlah diri ini bagusss sgt...tpi dah tanggungjawab buat jer lah kan???.... masuk tahun 6 cikgu pula lantik aku jadi pengawas..yg ni pun aku tak mintak..tapi bila dapat tali leher punya lah bangga!!...yelah dlm family aku..aku sorang je yg jadi pengawas!!.lepas tu sibuk mintak ibu buatkan skirt..pengawas dulu pakai skirt warna biru, baju putih tuck in, pakai tali leher!..cuuun tuu..ibu kata "mana nak carik skirt malam2 buta nih.." aku kata "ala buu..nanti esok cikgu marah tak pakai pakaian seragam." ibu pun potonglah gaun sekolah biru aku tu..alamak pendeknya!..pendek giler nih..aaaah tak pelah janji pakai!!..sampai kat sekolah kawan2 aku Aisyah, Saemah dan Noraizanah kata "eeh Hana pendeknya skit engkau nih." aku jawab dgn selamba "sementare jerr"..balik rumah aku sibuk mintak ibu buatkan skirt panjang sikit..ibu pening lagi..ibu pun sibuklah dok bongkar kain2 lama yang warna biru..last2 dapatlah jugak. punyalah happy aku ketika itu..ibu pun apa lagi potonglah kain lama ibu tuu..panjanglah sikit dari yang mula tuu..dan skirt tulah yang aku pakai hingga habis sekolah rendah akuu..

Tapi dalam nakal2 aku, banyak jugalah yg aku usahakan sendiri..sementelah ramai adik beradik yang lain dan tak nak menyusahkan ibu dan ayah..aku sanggup jahit kasut sekolah aku yang koyak, beg pun guna beg kakak jer..tak lah mintak yg baru..baju pun mcm tu lah jugak..kapur kasut pun buat sendiri..kreatif tak??..tapi bila mana yang aku tak berkenan..janganlah bagi tak pakai punyaaa..sanggup gi sekolah pakai selipar...tu yang ibu pening tuu...payah betul budak sekor nih....!! dalam nakal2 aku, aku tau ibu dan ayah bukan orang senang sangat kami sederhana sahaja..walaupun umur 9 tahun, dalam kelas aku tersedu sendirian bila tengok ibu balik jalan kaki selepas jual susu getah dalam keadaan panas terik..tak tau lah kenapa hero begitu sensitif..aku berjanji aku akan tolong ibu dengan bekerja dan bagi ibu duit tiap2 bulan biar ibu tak susah lagi...dan peristiwa itu masih segar dalam ingatanku..oleh kerana itu the moment aku dapat kerja aku tak pernah mintak ibu duiit walaupun sesen sehinggalah kini..bagiku aku anak patut beri bukan meminta..aku akan tetap pertahankan itu..berbalik pada cerita aku.kenakalan aku sehingglah ke umur belasan tahun..

(Posing je....lepas penat kait buah rambutan..(latest photo hah...500 cc , berat tuu!..bukan minah rempit ..ek..!)

Aku suka naik motor sampai melepuh lepuh kaki kena exhaust.tu belum lutut lagi tuu..kiranya bolehlah buat peta dunia kott...(sorry bukan minah rempit ek!)..dan sehinggalah sekarang nih aku tetap meminati motor dari kereta walaupun aku mempunyai kereta mewah ketika ini (maaf bukan menunjuk!) dan kereta itulah yang aku "rempit"kan kalau rasa aku dicabar..terukkan??? (hai bilalah nak berubah tuu)..aku rasa sampai disini kot cerita aku tuu...saja untuk hiburan anak cucu aku satu hari nanti..betapa baiiknya auntie, mama dan nenek dia nih...sayang masa berlalu terlalu pantasss..kalah shinkanzen kat Jepun..missed all those days..

Tribute:

Buat rakan2 sepermainanku Fuah , Rahimah, Didi, Rosli, Jef dan Naim..mereka semua ini telah berjaya dalam kerjaya masing2 Fuah- akauntan,Rahimah- pursuing study in childhood care (sekarang bermastautin di New Zealand) DD -bnk officer, Rosli-mgr/businessman berjaya, Jef-(tak pasti) dan Naim-civil engineer..mmm..hebat2 mereka nih...moga kalian berbahagia dan berjaya dunia akhirat.



(aku duduk no.4 dari kanan, time ni std 4" aisyah no.2 dri kanan, saemah no 3 dri kanan, Noraizanah di sbelah kiri ku dan jihan disbelah kanan sekali, oshin68@rosni no. 2 dari kiri) dan pic yg ini pon atas discretion rosni..tq ros.



Buat rakan2 sekolahku Aisyah, saemah, Noraizanah, A'an, Jihan,Ariff, Fadillah, Rosni@oshin68 dan yg masih mengenali dan mengingati aku Memori indah kita ketika kanak2 dan bersama meningkat dewasa menongkah arus..tak kan ku lupakan..all of you..!!..you're the best!!






salam...


1 comment:

oshin68 said...

Na, aku msh simpan gambar2 masa jadi pengawas...bst gak kalu dpt upload kat facebook tp kat msia...kalu ko ada gambar tu ko uploadlah...